je website vernieuwen: soms ontkom je er niet aan

Sinds augustus 2021 is Joomla 4 op de markt. Een geheel vernieuwde en herziene versie van dit fijne systeem. Veiliger, sneller en gemakkelijker in het beheer. Lees hier hoe jouw Joomla 3-website overgezet kan worden.

 

neem contact op

update naar Joomla 4

Sinds augustus 2021 is de langverwachte vernieuwde versie van Joomla beschikbaar: Joomla 4. Apestaart maakt sinds die tijd (uiteraard) alle websites in deze nieuwe versie, maar wat moet je doen als je een website hebt die in een eerdere versie (Joomla 3, Joomla 2.5) gemaakt is? In dit artikel leg ik uit waarom het belangrijk is om over te gaan naar de nieuwe versie, wat er voor nodig is en wat de speciale aandachtspunten zijn.

Waarom is Joomla vernieuwd?

De vorige versie van Joomla, Joomla 3, bestaat al sinds september 2012. Die is dus 9 jaar oud. In termen van software is behoorlijk op leeftijd. De nieuwe versie is helemaal opnieuw opgebouwd. Dat is mooi, want zo is Joomla modern en toekomstbestendig. Er is afscheid genomen van diverse verouderde technieken en code. Ook op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid is er een flinke sprong voorwaarts gemaakt. Zowel op de website als in het beheer van de website.

Wil je precies weten wat Joomla 4 voor jou in petto heeft? Op deze website over Joomla 4 vind je meer info.

Updaten, upgraden of migreren naar Joomla 4?

Die vernieuwing houdt wel in dat een update van Joomla 3 naar Joomla 4 niet een eenvoudige 'druk op de knop' is. Daarom wordt er ook wel gesproken over 'upgraden' of 'migreren'. Hoe je het ook noemt, het komt op hetzelfde neer: er moet voorafgaand goed gekeken worden wat er nodig is voor die betreffende website om over te kunnen. De gebruikte extensies in een website moeten bruikbaar zijn (de meeste veelgebruikte extensies zijn inmiddels zover dat ze ook allemaal stabiel werken binnen Joomla 4) en de template (het deel dat het uiterlijk van de website bepaalt) moet geschikt zijn. Dat laatste gaat soms (bijna) moeiteloos, maar bij de meeste websites is dat hetgeen het meeste tijd kost. Simpel gezegd: de meeste templates kunnen niet zomaar gebruikt worden en dan is het beter op met een nieuwe template te beginnen. Dat heeft dan ook weer voordelen: het is een mooit moment om je hele website weer eens onder de loep te nemen: Klopt de indeling van de menu-items nog? Wil je de komende tijd meer functies aan je website toevoegen? Is de vormgeving toe aan een verfrissing?

Om te kijken hoe makkelijk jouw website omgezet kan worden heb ik het proces een paar stappen opgedeeld:

stap 1 inventarisatie

Ik maak een kopie van de website op een afgeschermde testomgeving. Daar kan ik onderzoeken wat er nodig is en daar maak ik een overzichtje van.

stap 2 in kaart brengen van wensen/veranderingen

Ik ga met je in gesprek om in kaart te brengen welke wensen en ideeën je nog hebt (nu of op korte termijn). Deze wensten kunnen meteen meegenomen worden.

stap 3 inschatting van de kosten

Je ontvangt een offerte voor alle punten die in stap 1 en 2 naar voren zijn gekomen. Na akkoord maak ik een planning zodat je weet wanneer je de eerste testversie kunt verwachten.

stap 4 uitvoeren van de migratie

Ik ga aan de slag met de besproken wensen en de benodigde werkzaamheden.

stap 5 controle en correctie

Je krijgt een linkje en een code waarmee je de afgeschermde testomgeving kunt bekijken. Maak een overzicht van de punten die je nog aangepast wilt hebben of die nog niet helemaal zijn zoals je had verwacht. Deze punten verwerk ik vervolgens en daarna kun je het eindresultaat bekijken.

stap 6 draaien maar!

Na jouw akkoord wordt de oude website vervangen voor de nieuwe. Als er in de tussentijd wijzigingen zijn gemaakt aan de oude website dan zorg ik uiteraard dat deze ook in de nieuwe website terecht komen. Hoara! Je maakt nu gebruik van de allernieuwste versie van Joomla!

Is jouw website gemaakt door Apestaart en heb je daar een onderhoudsabonnement voor? Dan neem ik zelf contact met je op over de omzetting. Deze omzetting valt niet binnen het normale onderhoudscontract maar ik ga wel voor je inventariseren wat er moet gebeuren.

Is je website door iemand anders gemaakt maar wil je wel weten of ik je website kan overzetten? Neem dan contact op.

En twijfel je nog of het echt nodig is? Ik schreef deze blog met 6 vragen over updaten naar Joomla 4.

Contact

Apestaart web & grafisch

Missionarisstraat 15
5038 PG Tilburg

06-10609284
niqui@apestaart.info

Nieuwsbrief ontvangen?