laatste nieuwtjes en interessante tips

De wereld van webdesign en grafisch ontwerp staat nooit stil én is heel breed. Op deze pagina probeer ik met regelmaat nieuws, interessante wetenswaardigheden en handige tips te delen. Doe er je voordeel mee :-)

 

neem contact op

het einde van joomla 3

Joomla 3 en de veiligheidsrisico's

Eerder dit jaar schreef ik al over het einde van Joomla 3. En sinds een maand is het zover: officieel heeft Joomla 3 nu de status 'End of Life' gekregen. Wat betekent dat precies? Stopt je website nu met werken?

Nou nee, dat niet. Als je nog een Joomla 3 website hebt dan heb je waarschijnlijk niets gemerkt van de einddatum. Maaaaaaar... er kómt een moment dat het niet meer werkt, of deels niet meer werkt. En wanneer dat precies is is moeilijk te voorspellen. Je website staat in principe vanaf nu stil, terwijk alles daar omheen wel verder ontwikkelt. Denk daarbij aan webbrowsers waarmee je website bekeken wordt, of ondersteunende software die op de webserver staat en waar je website van afhankelijk is. Dat gaat nu nog goed, maar op een dag werkt je website niet meer. Daarnaast loop je steeds meer beveiligingsrisico's. Voor een statische website die 'alleen' dienst doet als een digitale folder van jouw bedrijf dan valt dat risico ook nog wel mee (hoewel... je wilt natuurlijk ook in dat geval niet dat je website wordt gehackt en ineens reclame maakt voor hele andere zaken!) maar zeker met een webshop, een mailinglijst met abonnees (die hun gegevens in vertrouwen aan jou hebben verstrekt!), een contactformulier waarin mensen hun gegevens achterlaten... daar wil je toch zeker zorgvuldig mee omgaan.

Welke veiligheidsrisico's zijn er?

  1. Gebrek aan updates: Joomla 3 ontvangt geen beveiligingsupdates meer, wat het kwetsbaar maakt voor aanvallen.

  2. Verouderde extensies: niet bijgewerkte externe extensies kunnen beveiligingslekken veroorzaken. De meeste extensies krijgen op dit moment nog wel updates, maar de bij de ontwikkelaars daarvan zal de focus niet meer liggen op de vraag of 'het ook nog werkt' in Joomla 3.

  3. Aantrekkelijk doelwit: verouderde Joomla 3-websites zijn aantrekkelijke doelwitten voor hackers.

Hoe kun je deze risico's verminderen?

  1. Upgrade naar Joomla 4: migreer naar de actuele versie Joomla 4 voor verbeterde beveiliging.

  2. Houd extensies up-to-date: zo extensies nog voor Joomla 3 geschikt zijn kunnen deze nog bijgwerkt worden.

  3. Voeg extra beveiligingsmaatregelen toe: gebruik beveiligingshulpmiddelen zoals een firewall in de website en een monitor die verdachte activiteiten en.of bestanden op de website in de gaten houdt en rapporteert.

  4. Maak back-ups: maak regelmatig back-ups voor snelle herstelmogelijkheden.

De laatste 3 punten zijn alle 3 inbegrepen in het veiligheidspakket! Voor slechts €96,- per jaar hou jij je Joomla 3 website zo veilig mogelijk. Mooie tussentijdse oplossing als je je website om laat zetten. En het mooie is: het veiligheidspakket kan gewoon meegenomen worden naar je Joomla 4 website, want al deze voordelen zijn dan natuurlijk nog steeds van belang voor een gezonde website!

Hou je website goed in de gaten en ga inplannen wanneer je deze wilt laten overzetten naar de nieuwste versie. Heb je daar vragen over of hulp bij nodig? Neem gerust contact op!

Contact

Apestaart web & grafisch

Missionarisstraat 15
5038 PG Tilburg

06-10609284
niqui@apestaart.info

Nieuwsbrief ontvangen?