laatste nieuwtjes en interessante tips

De wereld van webdesign en grafisch ontwerp staat nooit stil én is heel breed. Op deze pagina probeer ik met regelmaat nieuws, interessante wetenswaardigheden en handige tips te delen. Doe er je voordeel mee :-)

 

neem contact op

Hoe groen is het internet eigenlijk?

Hoe groen is het internet eigenlijk?

Internet: het klinkt cliché maar internet is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Van contact houden met vrienden en familie tot het runnen van bloeiende bedrijven. We bankieren met internet en zoeken informatie op (wie kan zich nog voorstellen dat je niet op elk moment van de dag een grote vraagbaak als Google kon raadplegen, voor een instant antwoord op ál je vragen?). Maar hoeveel impact heeft dat eigenlijk op onze leefomgeving?

Internet kost stroom. Heel veel stroom. Het is heel onzichtbaar, maar alles wat je in 'de cloud' doet staat opgeslagen in grote datacenters. Zo'n datacenter staat helemaal vol met computers en infrastructuur om data van A naar B te krijgen. Als je een website opent, of je mail leest, gaat dat datacenter aan het werk. Steeds meer datacenters werken op groene stroom en ze zijn volop bezig met energiebesparing. Niet alleen voor het milieu, maar ga maar eens na wat dat met de huidige energieprijzen moet kosten. Daarnaast zijn er steeds meer signalen dat ons energie-netwerk vol zit. Er zit een simpelweg een grens aan de stroom die we kunnen gebruiken. Je komt het met enige regelmaat tegen in het nieuws: het stroomnet zit overvol.

Er is een groeiend besef dat deze digitale revolutie gepaard gaat met een wéér extra druk op het milieu. Gelukkig wordt er ook in digitale wereld zoveel mogelijk vergroend: groene webhosting bijvoorbeeld is ééb vab de mogelijkheden om de gevolgens van onze online aanwezigheid te minimaliseren.

Groene webhosting

Groene webhosting, ook wel bekend als milieuvriendelijke of duurzame webhosting, is een concept dat de milieuproblemen aanpakt die gepaard gaan met het hosten van websites en gegevens op internet. De webhosting van Apestaart staat in een datacanter in Nederland. Dat datacenter moet dus aan de Nederlandse en Europese wetgeving voor data-opslag voldoen. Bovendien werkt dit datacenter met groene stroom en proberen ze zo zuinig mogelijk met stroom om te gaan. Dat geldt overigens voor bijna alle grote datacenters. Stroom is tenslotte van cruciaal belang voor de werking van een datacenter én een grote kostenpost.

Maar wat kun jij zelf doen?

Groene webhosting is een stap in de goede richting is, maar daar heb je zelf bijzonder weinig invloed op én het is vaak niet echt transparant waar jouw gegevens nou eigenlijk opgeslagen worden. Maar er zijn zeker wel verschillende maatregelen die individuen en bedrijven kunnen nemen om hun online ecologische voetafdruk verder te verminderen:

1. Optimaliseer je website

Door je website goed in te richten, de nieuwste versies van gebruikte software te gebruiken stroomlijn je de code om de laadtijd te verminderen. Ook kun je slim omgaan met afbeeldingen die je gebruikt. Niet te groot (want daarmee een grotere belasting op het dataverkeer) en niet te klein (want onscherp). Sneller ladende pagina's bieden niet alleen een betere gebruikerservaring, maar verbruiken ook minder energie.

Sla ook geen grote hoeveelheden ongebruikte foto's op op je website. Hoewel deze niet voor extra dataverkeer zorgen (ze worden immers niet getoond op de website), ze nemen wel een deel van je opslagruimte in beslag. Stel je eens voor dat de helft van alles wat in de datacenters staat opgeslagen niet gebruikt wordt... dan heeft zo'n datacenter met veel minder apparatuur en dus veel minder stroom nodig.

Apestaart maakt standaard websites die responsive zijn. Dat betekent dat een website zich aanpast aan het apparaat waarop deze bekeken wordt. Ook dat levert een besparing aan stroom en data op. Fijn voor je mobiele device, is de batterij ook minder snel leeg!

2. Leeg je mailbox regelmatig

Yep, ook je mails staan op een server in een datacenter. En elke keer als jij je mail ophaalt, is er dataverkeer nodig tussen jouw apparaat en het datacenter. Bewaar niet al je mail op de mailserver (en kijk daarbij ook naar verzonden mails en mails in de prullenbak!). Door je mailboxen regelmatig op te schonen verminder je je 'digitale ecologische voetafdruk'.

Op zoek naar meer interessant leesvoer hierover: https://www.hetkanwel.nl/vervuilende-volle-inbox/

3. Schrijf je uit voor nieuwsbrieven die je niet leest

Ook handig: kijk eens kritisch naar de nieuwsbrieven die je ontvangt... heb je een nieuwsbrief niet nodig? Meld je dan af. Ook dat scheelt dataverkeer en opslagruimte. En het geeft je ook nog eens veel rust in je hoofd: je wordt niet meer afgeleid door mails waar je helemaal niet op zat te wachten.

4. Geanvanceerde technieken op je website

Vooral voor hele grote websites en/of websites met heel veel bezoekers is er nog meer mogelijk. Het loont dan de moeite om bijvoorbeeld gebruik te maken van geavanceerde technieken zoals een CDN (Content Delivery Network), daarmee beperk je de stroom van data nog meer. Pluspunt is dat je website ook sneller wordt en daardoor ook hoger wordt gewaardeerd door Google.

Kortom...

Groene webhosting is niet zomaar een modewoord; het is noodzakelijk om een schonere, groenere en meer milieubewuste digitale toekomst te creëren. Door te kiezen voor een groene hostingprovider en duurzame online praktijken te zelf toe te passen, kunnen we allemaal bijdragen aan een wereld waarin de digitale revolutie hand in hand gaat met een inzet om onze planeet te beschermen.

Wil je weten wat Apestaart voor je kan betekenen hierin? Neem dan gerust contact op!

Contact

Apestaart web & grafisch

Missionarisstraat 15
5038 PG Tilburg

06-10609284
niqui@apestaart.info

Nieuwsbrief ontvangen?