laatste nieuwtjes en interessante tips

De wereld van webdesign en grafisch ontwerp staat nooit stil én is heel breed. Op deze pagina probeer ik met regelmaat nieuws, interessante wetenswaardigheden en handige tips te delen. Doe er je voordeel mee :-)

 

neem contact op

En daar is ook Joomla 5 al!

En daar is ook Joomla 5 al!

Waar Joomla 4 jarenlang op zich liet wachten en steeds weer werd uitgesteld, hebben de ontwikkelaars er nu de vaart in weten te houden: vorige week werd Joomla 5 gelanceerd. Hoera! Heel fijn dat Joomla op deze manier de nooit stilstaande ontwikkelingen in webdesignland kan bijhouden. Maar hoe zit het nou met migreren?

De overstap van Joomla 3 naar 4 was in de meeste gevallen geen gemakkelijke. Gaat dat nu weer zo lastig? Nee, gelukkig niet. Inmiddels heb ik al een aantal websites die al over waren naar Joomla 4 omgezet naar Joomla 5 en tot nu gaat dat toch aardig vlekkeloos. Dat wil niet zeggen dat dat voor élke website geldt, maar op dit moment voorzie ik daar geen grote problemen mee. Het hangt natuurlijk een beetje af van de gebruikte extensies en template, maar ik kan gelukkig zeggen er voor dat de websites die Apestaart oplevert altijd weloverwogen keuzes worden gemaakt in welke extensies er gebruikt worden. Tot nu dus zonder problemen.

Wat is er nieuw in Joomla 5?

In eerste instantie zal er niet zoveel verschil opvallen. Fijn, want we waren net gewend aan het nieuwe uiterlijk van Joomla 4. De veranderingen zitten voornamelijk 'onder de motorkap', verbetering van code waardoor het systeem nog beter is voorbereid op de toekomst (en de website wordt er onder andere sneller van!). Ook zijn er wijzigingen doorgevoerd om de website beter te beveiligen. Enkele andere verbeteringen die zijn doorgevoerd zijn:

  • In de administrator (het beheergedeelte) is het nu mogelijk om in een zogenaamde 'dark mode' te werken. Fijn voor gebruikers die een donker scherm met lichte tekst rustiger voor hun ogen vinden.
  • Door de integratie met schema.org is kun je je website beter vindbaar maken in zoekmachines.
  • Media-ondersteuning: je kunt nu ook AVIF bestanden gebruiken in de website.
  • Sorteren van menu-items: het is nu mogelijk om menu-items te sorteren naar je eigen voorkeur.

Heb je een Joomla 4 website en een onderhoudsabonnement bij Apestaart? Dan mag je er vanuit gaan dat de website in de komende periode over gaat naar Joomla 5 zonder extra kosten. Overigens: Joomla 4 wordt nog 2 jaar lang ondersteund met updates en bugfixes, dus geen haast! Je bent zo lang de versie ondersteund wordt nog zeker veilig met je website.

Heb je nog een Joomla 3 website en wil je deze om laten migreren naar Joomla 5? Neem dan contact op!

 

 

Contact

Apestaart web & grafisch

Missionarisstraat 15
5038 PG Tilburg

06-10609284
niqui@apestaart.info

Nieuwsbrief ontvangen?