laatste nieuwtjes en interessante tips

De wereld van webdesign en grafisch ontwerp staat nooit stil én is heel breed. Op deze pagina probeer ik met regelmaat nieuws, interessante wetenswaardigheden en handige tips te delen. Doe er je voordeel mee :-)

 

neem contact op

6 vragen over updaten naar Joomla 4

6 vragen over updaten naar Joomla 4

Als je een website hebt die gemaakt is met Joomla dan kan het bijna niet anders dan dat je gehoord hebt dat er een nieuwe versie is: Joomla 4. Er is (erg) lang gewerkt aan deze nieuwe versie en de release heeft meerder keren vertraging opgelopen, maar het resultaat mag er zijn!

Waarschijnlijk heb je ondertussen ook wel gelezen of gehoord dat upgraden niet zo makkelijk gaat. Het is geen simpele 'druk op de knop'. Waarom is dat, en is het wel echt nodig om over te gaan naar de nieuwe versie?

1. Is upgraden ech nodig?

Het korte antwoord: ja. Het lange antwooord: tja, je website zal zeker niet meteen stoppen met werken na 17 augustus 2023. Maar er komen geen updates meer uit. Er wordt niet verder ontwikkeld, de focus ligt nu op Joomla 4. Dáár worden de nieuwe functies en verbeteringen aan toegevoegd. Op dit moment worden er -als het echt nodig is- nog wel veiligheidsupdates uitgebracht voor Joomla 3, maar dat stopt ook na 17 augustus. Dat houdt in dat als er een 'lek' ontdekt wordt in Joomla 3 waardoor je website makkelijk te hacken is of -nog erger- gegevens van je website gestolen kunnen worden, er géén update meer uitkomt om dat lek te dichten. Bovendien: de digitale ontwikkelingen lopen gewoon verder, alleen Joomla 3 gaat daar niet meer in mee. Vergelijk het maar met een oude versie van Windows op je computer: als je niet overstapt naar de nieuwe versie, is de kans dat er iets niet meer werkt steeds groter. Omdat de programma's die je gebruikt wel blijven doorontwikkelen of omdat de oude versie niet meer wil werken op je gloednieuwe computer (en mocht 'ie toch werken is het toch een beetje zonde van de nieuwe mogelijkheden en betere prestaties die je computer heeft...).

2. Is mijn website nog veilig na augustus 2023?

Daar kan ik ook een kort antwoord op geven: nee. Daar geldt eigenlijk hetzelfde voor als bij vraag 1: ondanks dat je vást niet meteen gehackt wordt zijn er geen garanties. Zeker als er op jouw website gegevens van bijvoorbeeld klanten staan, is het zeer aan te raden om vóór augustus over te gaan naar Joomla 4. Denk niet te snel dat je geen gevens op je website bewaart: als je een contactformulier hebt waarvan de inzendingen in de database worden bewaard heb je al gegevens in (de database van) je website staan. De wet op de privacy (AVG) stelt ook dat je als website-eigenaar er alles aan moet doen om de gegevens die je bewaart zo goed mogelijk te beveiligen. Software die niet meer ondersteund wordt valt daar logischerwijs niet onder.

3. Valt dat niet onder mijn onderhoudspakket?

Helaas, de updates die in het veiligheidspakket en de andere onderhoudspakketten vallen zijn updates binnen de hoofdversie van Joomla die op jouw website gebruikt is. De update van Joomla 3 naar Joomla 4 heeft wat meer voeten in aarde en er komen wat meer zaken bij kijken. Waarschijnlijk moet de template aangepast worden en het kan zijn dat er andere extensies gebruikt worden die ook niet meer geschikt zijn voor Joomla 4. Heb je een onderhoudspakket budget of basis dan kijk ik natuurlijk wel eerst hoeveel tijd je binnen je abonnement nog beschikbaar hebt die hiervoor ingezet kan worden. Heb je alleen een Veiligheidspakket dan zal er altijd wat extra tijd nodig zijn. Voor alle onderhoudspakketten geldt dat ik in elk geval contact met je opneem over een mogelijke upgrade.

4. Ik wil mijn website vernieuwen/aanpassen, kan dat ook meteen?

Zeker! De upgrada naar Joomla 4 is een zeer goed moment om je hele website weer eens onder de loep te nemen. Als de template vernieuwd moet worden is dat een mooi moment om eens te kijken of het uiterlijk van je website ook een upgrade kan gebruiken. En misschien wil je de functionaliteit uitbreiden of wil je meer/minder/andere pagina's in je website. Dat kan meteen allemaal meegenomen. De upgrade wordt uigevoerd op een kopie van de website die op een testomgeving wordt geplaatst, dus je kunt eerst alles zien voordat de wijsigingen echt doorgevoerd worden. Dat is nog een van de nood een deugd maken :-)

5. Mijn website is niet gemaakt door Apestaart, kan ik hem wel laten updaten?

Ja, dat kan zeker. Heb je een website die je zelf hebt gemaakt (of laten maken) in Joomla 3 dan kan ik deze voor je upgraden. De inventarisatie van de website is dan een extra belangrijke stap omdat ik dan goed moet onderzoeken op welke manier de website in elkaar zit en welke extensies er zijn gebruikt. Ik heb dan inloggegevens (of een volledige backup) van je website nodig zodat ik een kopie van de website kan maken om te onderzoeken. Na dat onderzoek kan ik je vertellen wat er bij komt kijken en wat de verwachte kosten zullen zijn.

6. Hoe lang gaat Joomla 4 mee?

Dat is een hele goed en terechte vraag. Er wordt achter de schermen al volop gewerkt aan Joomla 5. Het is nog niet bekend wanneer deze uit zal gaan komen. Er is sowieso de regel dat op het moment dat Joomla 5 uit zal komen de ondersteuning voor Joomla 4 nog minimaal 2 jaar zal doorlopen. Maar zover is het nog niet, je mag er vanuit gaan dat Joomla 5 nog minimaal een jaar op zich laat wachten en dat betekent dat Joomal 4 nog zeker 3 jaar mee gaat. De intentie is trouwens ook om de update van Joomla 4 naar 5 makkelijker te laten verlopen, dus wie weet is het dan wel 'een druk op de knop'. Tenminste, als je over bent naar Joomla 4,als je website tegen die tijd nog op Joomla 3 draait zul je altijd het pad via Joomla 4 moeten blijven volgen.

Meer lezen over het proces van upgraden naar Joomla 4? Klik hier.

Contact

Apestaart web & grafisch

Missionarisstraat 15
5038 PG Tilburg

06-10609284
niqui@apestaart.info

Nieuwsbrief ontvangen?