Herken je dat? Heb je een website laten maken door een professional, is 'ie klaar, maar dan blijkt dat in de praktijk toch een beetje anders te zijn. Een website heeft namelijk onderhoud nodig.
Maar waarom is dat eigenlijk? Alles werkt toch, wat moet daar dan nog aan gedaan worden? Vergelijk het met een auto. Of je huis. In prima staat, maar het heeft onderhoud nodig om in die staat te blijven. Dat is voor een website niet anders.
1: Alle functies op je website blijven het doen
Om een website te laten functioneren zijn er verschillende dingen nodig: een server (de computer waar jouw hostingpakket op staat), software op die server en de bestanden van jouw website. De server wordt extern onderhouden. Dat houdt onder andere in dat de software die daarop staat regelmatig wordt vernieuwd. Dat gaat meestal goed, maar kan er ook voor zorgen dat bepaalde functies op jouw website niet meer werken. Vaak werken die dan wel weer als je je jouw website óók van de nieuweste software voorziet. En soms zit er gewoon een foutje in het programma dat pas aan het licht komt als een programma al in gebruik is. Denk maar aan je computer of smartphone: het besturingssysteem en je apps moet je ook regelmatig updaten.
2: Hou hackers buiten de deur
Een website die niet regelmatig van updates wordt voorzien is een makkelijk doelwit voor hackers. Soms wordt er in de gebruikte software door hackers een lek ontdekt, waardoor ze makkelijk kunnen inbreken in je website. Zo'n lek wordt gerepareerd in de volgende update. Hoe langer het geleden is dat jouw website een update heeft gekregen, hoe groter de kans dat er een lek in zit. Bovendien zorg ik bij alle websites met een veiligheidspakket dat er een extra beveiligingslaag in de website komt. Een soort extra veilig slot op je achterdeur dus. En mocht je denken dat jouw website klein of oninteressant is voor hackers? Dat heb je mis, want een websites worden niet alleen gehackt om bijvoorbeeld informatie van jouw klanten te stelen, maar ook om misbruik te maken van jouw servercapaciteit of mogelijkheid om mails te versturen. Wordt er ongemerkt spam verstuurd vanaf jouw website! Geen enkele ondernemer of organisatie die dáár op zit te wachten!
3: Je website gaat langer mee
In nieuwe versies van de gebruikte software worden niet alleen bugs en veiligheidsproblemen opgelost. Er worden ook nieuwe functies toegevoegd. Dat kan handig zijn, om dat je daarmee net wel dat éne handigheidje kunt toepassen op je website. Of een gebruiksvriendelijker kunt maken. Of het gaat er mooier of moderner uit zien. Techniek staat niet stil en daarmee ook niet hoe websites eruit zien. Natuurlijk hoef je daar niet elke maand helemaal in mee te gaan, maar hoe ouder je website is hoe meer een website een 'grdateerde' uitstraling zal hebben. Als je regematig update, wat aan je ontwerp sleutelt (of laat sleutelen) en met de inhoud bezig bent, hoe langer de levensduur van je website wordt.
4: Sneller website en dus hoger gewaardeerd
Met het onderhouden van jouw website blijft deze dus beter werken en dat zal zeker ook de snelheid van de website ten goede komen. Ten eerste doordat software op de server en op jouw website beter op elkaar is afgestemd en ten tweede doordat ontwikkelaars ook altijd bezig zijn om hun software sneller en efficiënter te maken. En een snelle website wordt niet alleen door bezoekers gewaardeerd, maar ook door Google. Het zal je helpen om hoger in de zoekresultaten te komen.
En last but not least... backup, backup, backup!
met een veiligheidspakket worden niet alleen de bovenstaande punten gewaarborgd maar worden er ook periodieke backups van je website gemaakt én bewaard op een externe locatie. Voordat de software wordt geupdated wordt er ook nog eens een extra backup gemaakt. Mocht er onverhoopt iets mis gaan met de update dan wordt de oude situatie snel weer hersteld. Heb je zelf iets fout gedaan met je website? Geen paniek, neem contact op ik zet een recente backup voor je terug! De backup-bestanden worden niet op je hostingserver bewaard maar worden via een beveiligde verbinding rechtstreeks op mijn eigen netwerkschijf geplaatst. Dat heeft als voordeel dat er veel meer oude versies bewaard kunnen blijven en dat de backups géén extra ruimte van je webhosting verbruikt. En bovendien kunnen de backups op die manier niet per ongeluk verwijderd worden. Het maakt je minder afhankelijk van een externe hostingpartij.
Conclusie
Onderhoud loont! Een veiligheidspakket heb je al voor € 96,- per jaar. Wil je naast het technische onderhoud ook extra hulp bij de inhoudelijke updates van je website? Hulp bij het plaatsen van nieuwe afbeeldingen, teksten, nieuwe pagina's aanmaken of toevoegen van nieuwe functies? Dan kun je je veiligheidspakket uitbreiden met extra uren waarin je mijn hulp kunt inzetten bij datgene waar je hulp bij nodig hebt. Handig!